onsdag 15 mars 2023

10. Gåden om Odin


Den här danska serien är fullt sebar även för svenskar - tillgänglig på Danmarks Radios webbplats och möjlig att se med dansk text, som underlättar här och var. Någon gång förutsätts det kanske viss kunskap som inte är allmän för svenskar, men då får man tillfälle att bilda sig.

Serien utgår från Jellingemonumentet, och särskilt den runsten som skildrar hur Harald Blåtand enade Danmark och kristnade danerna. I den kontexten har en bild på stenen tolkats som Kristus. Nu lanseras uppfattningen att det i stället handlar om Odin, som visserligen inte korsfästes, men väl hängde sig själv i ett träd enligt en av de berättelser som handlar om honom.

Sedan handlar det om Odingestalten ur olika aspekter, och det är mer intressant än frågan om just vem det är som är avbildad på den sten som också kallas Danmarks dopattest. Bland det mer spännande är att asarna skulle vara senare tillskott till den nordiska mytologin, där vanerna var de ursprungliga gudarna. Det skulle också kunna vara så att Odin är en representation av hunnerkungen Attila. Det är inte det enda som kommenteras som "helt vildt" av programledaren. Det ska nog tolkas som allmänt uppskattande, inte "fullkomligt vansinnigt".

För svenska tittare är det spännande att en del fynd från Vendel och Valsgärde i Uppland och det stora guldfyndet från Sösdala används som paralleller till en del som har hittats i Danmark. Så småningom landar det i det mest intressanta, nämligen att man upptäcker ett belägg för namnet Odin på en brakteat från 400-talet - äldre än någon man tidigare har känt till. Och där tar det slut, något abrupt. Men det kanske kommer en uppföljare på det temat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar