måndag 4 juli 2022

58. Semlons gröna dalar



I anslutning till Povel Ramels hundraårsdag tillgängliggjorde SVT den här miniserien från 1977. Den är fortfarande bra, men man märker att man har andra önskemål vad gäller tempo idag.

Huvudrollen Semlon Pytting spelas förstås av Ramel själv. Han har en hustru, spelad av Anna Sundqvist, och dessutom tre älskarinnor, en per avsnitt, praktiskt nog. De bär de osannolika namnen Tant Raffa (hon heter kanske något mer men kallas så i sin roll som småporrig barnprogramsvärdinna), Conradette Glossner och Vipp Smukkeklatten. I tur och ordning spelas de av Grynet Molvig, Harriet Andersson, som jag inte tror att jag har sett i någon komisk roll tidigare, och Wenche Myhre. Och sedan myllrar det på med både Ramels vanliga entourage och många andra av tidens kändisar.

Om något så visar serien vilken ställning han hade i svenskt nöjesliv, eftersom han kunde få nyhetsankaret Lars Orup, naturfilmaren Nils Linnman och skjutjärnsjournalisten Åke Wilhelmsson att ställa upp och spela om inte sig själva så någon skruvad version därav. Det är mycket annat som är absurt, såsom att hans söner spelas av Sune Mangs och Martin Ljung, och att dottern Lotta Ramel spelar hans svärmor, ständigt cigarrrökande.

Bäst av alltihop tycker jag är numret "Killarna som gjorde henne fet", där bland andra Lasse Åberg medverkar. Det finns dessutom att se (här) även nu när serien är bortplockad igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar