söndag 5 maj 2024

25. Schlager i kalla krigets skugga - Intervision Song Contest



Som en uppladdning för kommande veckas eurovisionaliteter fungerar den här dokumentären utmärkt. Det handlar om den östeuropeiska och/eller kommunistiska motsvarigheten Intervision Song Contest, och särskilt 1980 års upplaga. Tävlingen skilde sig en hel del från sin västeuropeiska motsvarighet, och uthålligheten hos arrangörerna verkar ha varit något bristfällig. Den arrangerades i två omgångar, först 1965-1968 i Tjeckoslovakien och sedan 1977-1980 i Sopot i Polen. Sopot valdes eftersom där redan fanns en festival att anknyta till, och den har också fortsatt sin existens på egen hand. (1985 vanns den av Herreys.) Sopot är en gammal fashionabel badort mellan Gdańsk och Gdynia i norra Polen, och själva festivalen ägde rum i en friluftsarena, känd som "skogsoperan". Men 1980 blev ett dramatiskt år, eftersom arbetarna vid varvet i Gdańsk strejkade, och det var till och med på tal att man skulle ställa in festivalen. Så blev det inte, men musikerna skänkte en del av sitt arvode till de strejkande.

Vann gjorde finländska Marion Rung, som hade tävlat för Finland i två eurovisionsfinaler tidigare. Hon intervjuas här, liksom strejkledaren, sedermera presidenten Lech Wałęsa, och ett antal andra. Roligast för mig var att artisternas inkvartering, Grand Hotel i Sopot fick vara med på bild:





för där har jag faktiskt druckit kaffe en gång, 2001 (och varit på toaletten, en upplevelse i sig med grönt jugendkakel).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar