onsdag 19 februari 2020

5. Kärlek och statistik



Senaste numret av Alf Henrikson-sällskapets tidning tipsade om att han inte bara skrev dagsverser, encyklopedi, historiska verk och dramatik utan även filmmanus. Ett av dem är denna reklamfilm från 1957:



där ett ungt par träffas, gifter sig, får barn och börjar gräla om ekonomin. Allt detta övervakas av en byråchef från Kungliga Folktrivselregistret:



som inhyses i ett hus med många andra myndigheter



och det är väl ungefär så roligt det blir, tycker jag. (Man undrar förresten hur de olika avdelningarna har bildats en gång i tiden.)

Tyvärr har jag inte hittat någon uppgift om vem som spelar det unga paret, byråchefen eller hans sekreterare, men de är inte sämre än skådespelare brukar vara i valfri lättsam femtiotalsfilm. Byråchefen utmanar åtminstone min bild av hur en statstjänsteman på den tiden uppträdde:



och där har han ändå inte börjat smyga runt utklädd till sotare idkande fönstertittning, medan han fyller i sina blanketter om parets sämja:



Bland replikerna som markerar att det har gått ett tag sedan dess finns sekreterarens "Med matematikmaskinen ska det vara klart på några minuter." och den unge mannens "Jag vet inte vad cellstoff kostar."

Största behållningen här var nästan att hitta fram till https://www.filmarkivet.se/ i Svenska Filminstitutets och Kungliga bibliotekets regi, där man säkert kan tillbringa en del tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar