söndag 16 februari 2020

4. Shetland, säsong 5


Shetland är från början en televisering av Ann Cleeves böcker, men sedan har det - som så ofta - skrivits nya historier om karaktärerna direkt för TV. Jag har inte läst böckerna, men TV-serien är i sin genre helt habil. Inte minst finns det många tillfällen till storslagna scenerier:




Till de fina bilderna hör fin vinjettmusik av John Lunn. Kongenialt, hade man kunnat säga om man vore lite mer pretentiös. I skarp kontrast till de ödsliga och rogivande miljöerna finns i den här säsongen en ovanligt blodig historia om människosmuggling, som börjar med att det hittas kroppsdelar på en strand.

Till det typiska med Shetland hör att det är mer eller mindre omöjligt att veta vilken årstid det är; vädret är lika gråmulet och småregnigt året om. Det gör att man får sitt lystmäte vad gäller oljerockar, inte minst på kommissarie Jimmy Perez:


spelad av Douglas Henshall. Han är en sympatisk och kompetent polis utan de problem med mat och dryck som är alltför vanliga hos fiktiva mordutredare. I den här säsongen får hans privatliv lite ytterligare utrymme när dottern har flyttat till Glasgow för att studera. (Det är förresten inte hans dotter, utan hans döda frus med en annan man, som dock är mindre stabil som fadersgestalt.)

Även om mycket av filmningen tydligen görs i själva Skottland kan man känna igen en del av Shetlands huvudstad Lerwick, som här, där Perez bostad också finns med om man har ögonen med sig:


Annars kan man anlita Google Maps.

Möjligen har den här säsongen inte samma täthet som tidigare, eller om det beror på att man börjar bli van vid miljö och medverkande. Jag kommer på mig själv med att tänka att historien hade vunnit på att komprimeras till fyra avsnitt i stället för sex. Men det är ändå högst sevärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar