fredag 6 mars 2020

12. Mannen från Mallorca


Mitt enda strukturerade läsprojekt i år är Leif GW Perssons deckare, tolv stycken som räcker lagom till ett år. I anslutning till det tänkte jag också se de filmer och TV-serier som är baserade på dem. Detta är alltså Bo Widerbergs filmversion av hans första deckare Grisfesten.

Det är något av en liten klassiker i genren, om än inte på samma nivå som Mannen på taket av samme regissör. Men på regissörers vis återkommer han delvis till samma skådespelare; här syns Thomas Hellberg, Ingvar Hirdwall och Håkan Serner i små men knivskarpa roller. Och i huvudrollerna finns Sven Wollter - också återanvänd från samma film - och Tomas von Brömssen, som Widerberg skulle återkomma till senare. Men frågan är om inte Ernst Günther är allra bäst i sin paradroll som fryntlig men bullrig, här i kapaciteten som polischef.

Mest överraskande torde vara att justitieministern som går till prostituerade spelas av Hans Villius, och inte mindre överraskande är att han kör en orange SAAB 96. Däremot är det helt in character att han för dagbok, för det gjorde även den verklige förebilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar