måndag 19 april 2021

34. Miss and Mrs Sweden



Det osannolika med den här filmen är dess personuppsättning - och inte bara framför kameran. Manus är skrivet av Lars Forssell, visserligen inte akademiledamot vid den här tiden (1969), och regissör är Göran Gentele, som visserligen regisserade andra filmer, men annars var operachef. Musiken är komponerad av Leif Segerstam och producent är Kerstin Bernadotte. Jag har inte kollat, men jag tror inte denna kvartett har samarbetat någon annan gång.

Intrigen handlar om en skönhetstävling, arrangerad av tidningen Vecko-Hatten, och hur den kritiseras av vänsterradikala ungdomar. Satiren slår lika hårt - eller löst - åt båda hållen, men det här är verkligen en film som inte kunde ha gjorts något annat år än den faktiskt gjordes. Tidigare hade inte så mycket naket kunnat visas, och senare hade det inte varit intressant att göra film om temat. Den är förstås med dagens ögon inte bra på ett normalt vedertaget sätt, men väldigt rolig som tidsdokument.

Framför kameran syns också en rollbesättning som inte skäms för sig. Som chefredaktör ser man Jarl Kulle, varje dag i ny frisyr och nya glasögon:

 

 



Hans sekreterare spelas av Meg Westergren:



och andra såpoperakändisar i småroller är Gösta Prüzelius:



och Carl Billquist:



En underlig familjekonstellation spelas av Per Oscarsson och Claire Wikholm:



och som en av de radikala ungdomarna syns Bruno Wintzell:



Tävlingsjuryn består av Gaby Stenberg, Stig Grybe och Lennart Swahn:

 



Om inte annat är det sevärt för att man sitter och letar efter folk man känner igen. Utöver de nämnda kan nämnas Gunn Wållgren (som här får ett par scener mot Jarl Kulle som verkligen inte är Fanny och Alexander) och John Harryson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar