torsdag 19 augusti 2021

87. Konstnären som försvann


En av mina guilty pleasures är att hänga på Flashbacks avdelning för försvunna personer. Det har vad jag vet aldrig hänt att man faktiskt har hittat någon genom den aktivitet som pågår där, men en del av trådarna är fina exempel på vad man kan komma fram till tack vare den svenska offentlighetsprincipen (och den svenska kvällspressen). Den här TV-dokumentären kan ses som en förlängning av den verksamheten.

Det här försvinnandet blev inte mycket uppmärksammat i medierna när det begav sig, 1969. Konstnären i fråga, Nils Olof Bonnier, försvann på en finlandsbåt, när han var på väg hem från Leningrad efter en skolresa med Valands konstskola i Göteborg. Det framgår att det var bråkigt i gruppen och att han avvek från hytten, men det finns inte någon förklaring på precis vad som har hänt. Det kan vara olyckshändelse, självmord eller rentav mord, även om ingenting konkret pekar på det.

Styrkan i den här dokumentären är samtalen med de andra som var med ombord, och det är tydligt att händelsen har satt djupa spår hos många av dem. De var ju också genom utbildningen en sammansvetsad grupp, även om det fanns starka åsiktsskillnader mellan dem, och Bonnier inte hörde till den tidens politiskt rätttrogna. Vad som hände kommer av allt att döma aldrig att bli klarlagt, men det är förstås också därför det går att väva en berättelse omkring försvinnandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar