lördag 28 augusti 2021

92. Birgitta Dahls heliga vrede



Den här dokumentären är gjord i rättan tid, så att föremålet självt har kunnat medverka, men man får också se hennes samtida politikerkolleger. Medverkar gör statsministrarna Ingvar Carlsson och Göran Persson, Anna-Greta Leijon (som Birgitta Dahl samarbetade med redan i studentpolitikens Uppsala), Lena Hjelm-Wallén (som kom in i riksdagen samtidigt) och Ingela Thalén, men också andra partiers företrädare som Anders Björck (också riksdagsledamot från 1968), Anders Wijkman och Gabriel Romanus, och mindre kända politiska tjänstemän och andra. De allra flesta medverkande har intressanta saker att säga, men Elisabet Höglund hade jag klarat mig utan.

Det ligger väl i farans riktning att det blir så, men det är ändå lite problematiskt att så mycket av hennes gärning skildras i termer av att hon varit kontroversiell och motarbetad. Det är säkert så i någon mening, men den som blir statsråd och talman får ändå anses ha lyckats ganska bra i sin karriär.

Man får vänta i nästan femtio minuter, men sedan kommer det - parodin från Helt Apropå, här en version som jag inte har sett tidigare, där originalet och kopian träffas i något annat TV-sammanhang:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar