måndag 11 maj 2020

22. Flatömysteriet


Det dräller inte av isländska TV-serier som visas i Sverige. Den här kriminalserien finns tillgänglig på SVT Play några veckor till i fyra avsnitt, ett behändigt format som gör att det blir av att man börjar, och rentav slutför. Den bygger på en bok av Viktor Arnar Ingólfsson, som har skrivit fem deckare, varav ingen verkar vara översatt till svenska.

Utgångspunkten för historien är att Jóhanna kommer till Island, eller rättare sagt Flatö utanför Islands östkust, när hennes far Snorri har dött. Han var sysselsatt med en handskrift, Flatöboken, som har funnits i Danmark men nu ska återbördas till sitt hemland efter flera hundra år. Den beskriver i gåtform var en gode, en sorts kombinerad hövding och präst, ligger begravd. Nu är det många som vill lösa den gåtan, mer eller mindre civiliserat. Jóhanna är inget undantag, och blir dessutom indragen i en mordutredning, när en man hittas död, skjuten genom ögat.

Intrigen är lite för virrig för att fungera i TV-mediet; förutom ovanstående händer det en del ytterligare som Jóhanna dras in i på Flatö. De starka sidorna är miljö och atmosfär, som är omisskännligt isländska. Eftersom det utspelar sig på sjuttiotalet får man också vad man önskar av brunmurriga inredningar och halvgammal nostalgi. Ön har exempelvis inte automatiserad telefoni, vilket är praktiskt i en deckare.

2 kommentarer:

  1. Låter (ändå) som något jag skulle gilla att se😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är inte så dålig som den kanske verkar när jag försöker att inte bara se det positiva. Medelgod, absolut.

      Radera