torsdag 4 juni 2020

28. Belinder auktioner


Några månader, varav knappt en återstår i skrivande stund, finns den här serien från 2003 tillgänglig via SVT Play. Det blev bara sex avsnitt, och de känns som en avslutad helhet, men man skulle också kunna tänka sig en fortsättning. Det upplägget är inte det enda som påminner om såpopera:


Det handlar alltså om en auktionsfirma, både om personalen där och om kunder som de kommer i kontakt med. Och så får man tillfälle att titta på konst och antikviteter:


Det är nog en firma på Bukowskis nivå - minst - får man tänka sig, när man ser priserna:


Det är också roligt att de låter VD Claes Wennerberg vara expert i SVT:s eget program Antikrundan:


och även i övrigt kommer verkligheten in:


Serien verkar inte riktigt ha bestämt sig om den ska vara fristående avsnitt eller en sammanhängande intrig, och därför blir den bådadera. Något i varje avsnitt är avslutat, men det finns också minst en längre dramatisk båge.

Bland skådespelarna finns vid sidan av nämnde Brynolfsson en ganska bra uppsättning. Där är Mona Seilitz i sin paradroll som något överårig bimbo:


och där finns också Harriet Andersson som svärmor till VD (och änka efter förre VD).

Av okänd anledning blev det inte av att jag såg detta när det var nytt, men för någon med visst intresse för auktioner och halvgamla såpoperor är det faktiskt ganska bra. Numera tycker jag också att det är bra att det inte är 300 avsnitt att ta sig igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar