onsdag 17 juni 2020

31. Frederik IX


Den här danska dramadokumentären i fyra och ett halvt avsnitt - det halva är ett avslutande bakom kulisserna-reportage - är synnerligen påkostad och välgjord. Man är ute och åker i kungens egen Bentley och har lånat hans autentiska ordnar, för att inte tala om den guldreservoarpenna som användes för att skriva under grundlagen 1915 och sedan hamnade på museum för att aldrig mer användas. (Det var hans far Christian X som skrev under.)

Det är inte bara Frederik utan hela kungafamiljen som figurerar - faktiskt också nuvarande dronningen i både dramatiserade scener och dokumentära intervjuer. I avsnitt två gör dåvarande prinsessan Ingrid entré, tyvärr spelad av en dansk skådespelerska som inte lyckas tala svenska särskilt väl - men hon lär sig snabbt danska, som Ingrid också gjorde i verkligheten, har man förstått.

Fyra olika skådespelare behövs för att gestalta kronprinsen/kungen från tolv års ålder till hans död, 72 år gammal, och de gör det bra allihop. Bäst är ändå Paw Terndrup som Christian X; han är född 1979 och spelar sin roll i åldern från 41 till 76.

Jag har sett serien på Danmarks Radios nättjänst, men den finns också tillgänglig på SVT Play ett tag till, dock utan det avslutande halvavsnittet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar