måndag 29 juni 2020

33. Bang, säsong 1


Ett gott råd kan vara att inte ta emot en pistol från en skum granne som ber dig att bara förvara den ett litet tag. Men det är just vad Sam gör i första avsnittet av den här polisserien, och det leder till förändringar i hans tidigare mestadels enahanda liv. Det mest anmärkningsvärda fram till dess är annars det som händer i den allra första scenen, nämligen att han som liten blir vittne till när hans pappa skjuts ihjäl. När den egentliga handlingen börjar bor han hos sin farmor, ett praktiskt arrangemang för båda, och arbetar natt på ett varulager. Det verkar vara hans liv, i stort sett. Hans syster Gina är polis och den andra huvudpersonen, även om det efter hand blir ganska mycket folk att hålla reda på när polisen ska försöka ta reda på vad som har hänt en begagnad bilhandlare som hittas död. På småstadsmanér är det också ett antal olika trådar som förbinder de olika personerna både privat och yrkesmässigt.

Det tar lite tid innan det tar fart, men som helhet är det här en helt habil skildring, där inte minst Sam, trots att han gör en hel del dumheter, blir någon man känner för och med. Eftersom det utspelar sig i Port Talbot i Wales är det också en tvåspråkig serie, där det talas mycket walesiska, och det tyckte jag var en extra bonus. Mitt engelska ordförråd är numera utökat med "lollipop lady"

Jag hade nog inte hittat fram till den här serien utan podden Deckardårarna, som är knuten till Skånska Dagbladet och Norra Skåne, och som härmed rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar