söndag 13 februari 2022

13. Who Done It?


Blodhund, lösmustascher och en avslutande biljakt, vad mer kan man önska sig av en kriminalkomedi? Ja, det skulle väl vara att huvudrollen innehas av Benny Hill, som fallet är här. Filmen är från 1956 och Hills filmdebut, men nog ser man ansatserna till det som präglade hans eponyma TV-serie - utklädningarna, tempot, minspelet och de absurda infallen. (En del av det måste skrivas på andras konton, för Hill var bara huvudrollsinnehavare och inget annat.)

Intrigen tenderar ju att komma i andra hand i den här sortens film, men det går ut på att huvudrollen samma dag har blivit av med jobbet och vunnit en blodhund, varefter han startar en detektivbyrå. Det går inte så lysande, men han får i alla fall ett uppdrag, att agera dubbelgångare till en tysk professor, numera bosatt i USA men på besök i England. Denne professors uppfinning är eftersökt, inte minst av landet Uralien, ett lätt maskerat Sovjetunionen (och med kyrilliska bokstäver skrivet Юралия, så strängt taget borde det väl hetat Juralien).

Om man bara tar detta för vad det är, en komedi utan andra ambitioner än att roa för stunden, kan den ses utan lidande, rentav med visst nöje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar