måndag 14 februari 2022

14. Babylon Berlin, säsong 3


Med säsong 1 och 2 var det förvirrat om vad som var en säsong, nu är det förvirrat hur många avsnitt den här säsongen består av. I original verkar det ha sänts tolv normallånga avsnitt, men SVT har visat sex långfilmslånga avsnitt. Det är en anledning till att det har tagit tid för mig att komma igenom, för en och en halv timme har man inte över varje dag, även om serien är bra.

Det har gått några månader sedan sist, men det är alltså fortfarande 1929, ett spännande år i det dekadenta Berlin, där kommunisterna slåss med nazisterna, som blir fler och fler. Vi som har facit vet dessutom att det är en börskrasch på gång, även om vi inte vet precis hur den kommer att påverka representanterna för storföretagsamheten i den här serien. Från förra omgången hänger det kvar en del trådar - förutom det som har med familjeföretaget Nyssen att göra är det den korruption som berör polisen och har förbindelser högt upp i samhället.

Det nya är en mordutredning som Gereon Rath och Charlotte Ritter får hand om och som på ett förtjänstfullt sätt får med en intressant miljö, den berlinska filmstaden Babelsberg. Det är ju precis vid övergången till ljudfilm, och en påkostad sådan är under produktion när en strålkastare faller ner och dödar en huvudrollsinnehavare. Det skulle kunna vara en olycka, och det vill gärna filmproducenterna att det ska vara, för då kan de fortsätta filma, men Rath och Ritter biter sig fast i en del underligheter som inte låter sig förenas med den teorin. Sedan blir det förhållandevis rörigt, och jag är inte säker på att jag tycker att upplösningen håller samma klass som resten av intrigen. Men den hade platsat i en pusseldeckare från tiden.

Det här är ju bland det mest påkostade man kan se, och det märks - någon gång lite för tydligt, när man vill visa upp vad man har möjlighet att göra utan att det fyller så stor funktion. Men för det mesta är det riktigt bra, utmärkta skådespelare (en och annan från Weissensee, för övrigt), fina miljöer (både de som ska vara fina och de som ska vara sjaskiga) och en omsorg om detaljerna som man inte alltid ser i TV-serier. Mest imponerad är jag nog av hur man flätar samman en helt fiktiv intrig med verkliga händelser utan att det känns påklistrat. Nu väntar vi på säsong 4 som enligt uppgift ska komma senare i år, däremot har jag inte hittat någon information om när den visas på en kanal jag kan se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar