onsdag 10 november 2021

114. Babylon Berlin, säsong 2


De här åtta avsnitten fortsätter sömlöst från de föregående med att kommissarie Gereon Rath från Köln, utlånad till polisen i Berlin, fortsätter sin utredning om, ja, vad det nu är som händer. Det är förhållandevis rörigt, även om jag tror att det knyts ihop. Berlin 1929 är en intressant miljö - dekadent, förstås, men också politiskt orolig. Allt det påverkar den brottslighet som Rath och hans kolleger kommer i kontakt med.

Om något har förändrats i den här säsongen är det att Helga Rath, förmodad änka efter den äldre brodern Rath, som saknas efter händelser i slutet av första världskriget, kommer till Berlin tillsammans med sin son. Det gör att kommissarien får ett privatliv på ett annat sätt än han har haft tidigare, och om man uppskattar det är en smaksak.

Efter den mycket starka början tappar nog serien lite här. Den vill famna över mycket och vara både en deckarserie och en bred episk skildring av händelser i slutet av Weimarrepublikens dagar, och det kanske är för mycket. Men det vore också synd om en deckarserie som utspelar sig då inte skulle ta vara på möjligheterna att skildra samhället. Hur som helst är det fortfarande synnerligen påkostat vad gäller miljöer, rekvisita och annat sådant. Någon gång syns det lite för tydligt att det är datoranimerat, men det är verkligen en randanmärkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar