måndag 29 november 2021

121. Vår lilla hemlighet


Den här skotska serien i fyra avsnitt handlar, som originaltiteln antyder, om skuld. Den börjar i rappt tempo med att två bröder är på hemväg i bil från ett bröllop och råkar köra ihjäl en man på en mörk gata. Ingen av dem är nykter, så de borde inte ha kört alls, och för att komma undan bär de in den döde i närmaste hus, som står öppet och visar sig vara där han bodde. Detta - som händer redan före förtexterna - och en del kommande förvecklingar står för en del av seriens atmosfär i form av svart humor, men den rymmer också en del svärta utan vidhängande humor.

Som så ofta när en bok, film eller TV-serie börjar med något sådant går det inte som karaktärerna har tänkt sig. Bröderna kommer förstås inte alls undan, utan blir bara mer och mer inblandade, och handlingen drar faktiskt iväg så att den inledande händelsen med olyckan blir något av en bisak så småningom. De är inte de enda som bär på skuld, och mot slutet får man koncentrera sig för att hålla ordning på vem som har gjort vad och vem som känner till vad om vem. 

Det hela kompliceras också av att bröderna inte alls står varandra särskilt nära, vilket det också finns anledningar till. Max som är advokat är den som har mest att förlora på att bli inblandad i en smitningsolycka eller rattfylla. Jake har en affär för begagnade vinylskivor och har till synes inte alls samma fallhöjd, men det ändrar sig efter hand som historien tråcklar sig vidare. Händelsen gör också att de behöver ha mer med varandra att göra än de vill eller är vana vid, och bara det väcker förstås omgivningens misstankar.

Utöver de här fyra avsnitten från 2019 har det kommit fyra till nu i år. Utan att ha sett dem går det inte att säga om det är ett bra val att fortsätta serien, men låt mig uttrycka det som att jag är något förvånad över att man gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar