söndag 20 februari 2022

16. Sommarnöje sökes



Det finns mycket tidstypiskt att titta på i den här Hasse Ekman-filmen från 1957, till att börja med gatuscener med bilar (SAAB 92 till vänster!) och tjusiga promenadkläder:




Det är tur det, för handlingen är verkligen inte mycket att skryta med. En advokat skickar ut sin fru och dotter till ett hyrt sommarnöje i skärgården, där en konstnär målar nakna kvinnor i sin ateljé. Mesta tiden går åt att diskutera hur oklokt det är att lämna dem där utan bevakning, men om någon trillar dit är det han, som får besök av en framfusig men okänd dam i våningen i stan. Där blir det tillfälle att se den tidstypiska köksinredningen:





Skådespelarna gör samma roller som de har gjort i ett stort antal andra filmer. Gunnar Björnstrand som advokaten är lysande i sin paradroll som stel och tråkig, men han tinar upp när det blir maskerad i grannhuset:



Svensk films mesta sekreterare, Siv Ericks, känner trots fezen igen honom från advokatbyrån.

Sigge Fürst spelar sin paradroll som glad gamäng:



och så är det Eva Dahlbeck som advokathustru, Bibi Andersson som advokatdotter och Alf Kjellin som kvinnokarl och konstnär:



Det är tyvärr bara roligt när Gunnar Björnstrand är med, vilket inte är hela tiden. Filmens största fördel är nog att Hasse Ekman har motstått frestelsen att själv agera, för han hade förmodligen iklätt sig rollen som konstnär, vilket inte hade blivit bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar