lördag 2 april 2022

31. Mannen i vita kostymen


SVT verkar köra ett tema med Ealingkomedier, detta löst sammanhållna koncept för komedifilmer producerade vid Ealing Studios på fyrtio- och femtiotalen. Den här ska vara närmast klassisk, har jag förstått.

Alec Guinness spelar titelrollen, en tafatt forskare som har hittat en formel för att tillverka ett tyg som aldrig behöver tvättas och inte kan slitas ut. Det vore ju toppen för alla, utom för textilindustrin, som när det har tillverkats kläder så det räcker för allas behov, skulle behöva lägga ner. Och då har filmen ändå nästan glömt bort alla som lever på att tvätta kläder eller tillverka tvättmedel. Kostymen som tillverkas av de första fibrerna är vit, eftersom inte bara smuts utan också färg stöts bort, och det blir förstås mycket effektfullt i en svartvit film där alla andra herrar har mörka kostymer och England är allmänt grådaskigt.

Guinness får visa vilken stor skådespelare han är, trots att allt annat - manus inte minst - har åldrats svårt. En komedi där man inte skrattar en enda gång kan faktiskt inte rekommenderas, ens om den är en klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar