onsdag 18 maj 2022

47. Societetshuset



Kanske är den främsta anledningen att se den här serien att manus är skrivet av Kerstin Ekman, vid den här tiden - 1963 - känd bara som deckarförfattare. Men det har ju gått bra för henne, får man säga. Just denna är nog inte det av hennes tidigare verk som har åldrats bäst, för det är stundom alldeles för långsamt, och mer än stundom är det alldeles för osammanhängande. Någonstans i mitten undrar jag om det har försvunnit ett avsnitt, men vad jag kan läsa mig till ska det vara de här sex halvtimmarna, och inte fler.

Det går över fem minuter av första avsnittet innan någon yttrar något och då är det Monica Nielsen som skriker:



när hon ser en man hamna i vattnet. (Det utspelar sig i Furusund i Roslagen, framgår det senare.) Hon tar sig till polisen för att anmäla detta, dock inte särskilt skyndsamt, vilket väcker deras misstankar, och dessutom smiter hon sin väg innan de har fått en ordentlig anmälan upprättad. Som poliser syns John Harryson och Jan-Olof Strandberg:



så det är klass på de medverkande, onekligen. Naturligtvis röks det hela tiden och överallt:



Jan-Olof Strandbergs landsfiskalsassistent, som förresten heter Martin Dalin, har anledning att röka pipa, för han är båtägare och skärgårdsseglare, och ska alldeles strax ha semester. Den ägnar han delvis åt att försöka lokalisera den mystiska kvinnan, och därmed platsen för brottet - om det nu är ett sådant. Han får tillfälle att sammanstråla med sin parhäst från andra sammanhang, Ernst-Hugo Järegård:



som verkligen inte har båtlivet som sin hemmaplan. Annat är det när han får vara demonisk, som här tillsammans med Catrin Westerlund:



- en av medlemmarna i den familj som sköter "Societetshuset", ett pensionat på dekis. Där förekommer också Agneta Prytz som matriark samt Sven Eric Gamble och Leif Hedberg som söner. (Ernst-Hugo spelar matriarkens bror, så skådespelarnas ålder har inte varit det viktigaste vid rollbesättningen.)

I övrigt kan man titta på snygga bilar från tiden:







och naturligtvis de stiliga fritidskläder som folk hade i skärgården på den tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar