fredag 16 februari 2024

10. Kjell, säsong 3



När jag hittade den här serien på TV4:s playtjänst förstod jag inte att det var en julkalender, fast den är i tjugofyra avsnitt (kortkorta, men ändå), och inte heller att det egentligen är tredje säsongen, fast de två första har sänts på andra kanaler. Nåväl, det gör inte så mycket, för det är inte en handling som kräver särskilt omfattande förförståelse.

Det är Björn Carlberg som ligger bakom det här dockdramat, liksom Operation Klotty, som jag har haft stort nöje av. Den här är tidigare, kom redan 2015, och kanske har inte den totala galenskapen blommat ut här så som i hans senare produktioner. Men när avsnitten beskrivs märker man ändå den surrealism som präglar skeendet: "Kjell dras in i ett rån. Birgitta bestämmer sig för att gå i krig mot Sveriges travhästar." "Peter krockar med skyltar när han tänker. Birgitta klafsar med hästkött hemma i köket." "Kjell vill åka slalom med en brunbjörn. Birgitta försöker kränga schampo på tunnelbanan."

Det är inte lätt att beskriva det geniala, men det framstår till stora delar som improvisation med karaktärer som är odrägligt självupptagna utan att begripa det. I sina bästa stunder är det här det roligaste man kan tänka sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar