onsdag 7 februari 2024

6. I vår herres hage, säsong 4



Den animerade vinjetten till den här serien är oerhört snygg, tycker jag. Den både fångar miljöerna i den yorkshireska småstaden Darrowby och anknyter till tiden, som i den här säsongen har hunnit bli 1940 med allt vad det innebär för England. Mer om det nedan, men den som önskar vandra omkring i Grassington i verklighetens Yorkshire, där inspelningarna har ägt rum, kan förstås göra det med Google maps:


Även utanför tätorten är det löjligt pittoreskt och mycket välbevarat, så att man har sluppit klippa bort alltför många motorvägar eller andra moderniteter:


Kriget gör förstås att det blir en något allvarligare underton i den här säsongen. Tristan, den yngre brodern till chefsveterinären Siegfried Farnon, är inkallad och därmed frånvarande. James Herriot, den yngre delägaren, som vi har fått följa ända från hans ankomst till Darrowby, sliter med frågan om att han ska göra sin plikt för landet eller om han kan anses göra det genom sin verksamhet som veterinär. Det är ett yrke som är klassat så att han inte behöver lämna det.

För att i någon mån ersätta Tristan kommer den unge praktikanten Richard Carmody till kliniken, och dynamiken i personuppsättningen förändras genast. Han intar på sätt och vis den roll som James hade för några år sedan, när han var nykomling, och det finns väl inget bättre sätt att beskriva den än att man blir Siegfrieds hackkyckling. Sedan är Richard och James ganska olika i sitt förhållningssätt till veterinäryrket, så riktigt samma sak blir det inte.

Vidare medverkar förstås husföreståndarinnan mrs Hall, ett antal djurägare och inte minst mrs Pumphrey med sin knähund som kräver ständiga utryckningar. Samtidigt som allt är annorlunda genom krigets närvaro ändras ingenting på djupet i den här bygden. Det är förstås också det som gör den här serien till så enastående comfort television, inte bara att man får se vackra landskap och söta djur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar