lördag 8 maj 2021

38. Undir trénu


Det är inte helt uppenbart för mig varför den här isländska filmen har fått en engelsk titel både på textremsan - den är i övrigt svensktextad - och när den presenteras hos annars utmärkta Cineasterna (folkbibliotekens tjänst för att se strömmande film, vilken rekommenderas). Det ställer till det lite för mig som rubricerar inläggen med den svenska titeln, eller originaltitel, om det inte finns en svensk. Nu kan man ju i dessa dagar inte utesluta att "Under the Tree" ska ses som den "svenska" titeln, men det verkar inte som om filmen i övrigt har visats i Sverige, så därför blir rubriken det isländska originalet. Det är för övrigt isländska just för "under trädet".

Till själva filmen då: Den kan beskrivas som en svart komedi, och den blir svartare ju längre den pågår. Huvudpersonen Atli, en av de där huvudpersonerna som inte är mest intressant eller utpräglad i sin egen livshistoria, blir utkastad av sin fru, och får flytta hem till sina föräldrar. Där pågår en grannfejd som kanske har sitt ursprung i att föräldrarna har ett träd som skuggar grannarnas altan, men på sådana fejders vanliga sätt glöms nästan den ursprungliga orsaken bort när det börjar handla om husdjur, trädgårdstomtar och allt annat man kan reta sig på hos grannar. Atli försöker så gott han kan att fokusera på sin egen fejd, men det går sådär, får man säga.

Det här är inte en film som man ser för intrigens skull. Sammanhanget är ganska löst med en del scener som i och för sig är roliga på egen hand, men inte riktigt passar in med det övriga som händer. Och mot slutet verkar det som om det har varit svårt att hitta på hur det ska gå, så då blir det eventuellt lite för galet. Men för en och en halv timmes underhållning duger den - särskilt om man som jag har anledning att öva på att höra talad isländska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar