söndag 26 september 2021

98. I dimma dold



Bakom den här filmen finns en bok med samma titel, skriven av Vic Suneson, som också har skrivit filmens manus. Han var i stort sett samtida med Stieg Trenter, som låg bakom förra veckans film, men inte lika framgångsrik, och idag något oförtjänt bortglömd.

Det är en för sin tid, det tidigare femtiotalet, traditionell deckare med ett mord i en överklassmiljö och en förhållandevis intrikat historia, som förstås skulle vara fullständigt otänkbar i verkligheten. Man får se lite av Stockholm med spårvagnar och gatumiljöer som säkert var helt vardagliga då, men idag ger en stark tidsfärg. Det fanns då fyra morgontidningar som kunde ha mordet på löpsedeln, förutom de två som finns kvar idag även Stockholms-Tidningen och Morgon-Tidningen. Och en restaurangmeny som skymtar förbi har kokt gädda med smör och pepparrot, något decennium före Monica Zetterlund. Men allra roligast är att mordet äger rum i ett område med namnet Solsidan.

Listan på de medverkande skäms verkligen inte för sig. Som mordoffer syns Georg Rydeberg, som hans fru Eva Henning och som hans bror Sture Lagerwall. Kommissarie Myrman spelas av Sven Lindberg, tjusig, kompetent och piprökande. I andra bärande roller förekommer Hjördis Petterson, Hugo Björne och Dagmar Ebbesen (naturligtvis som hembiträde - spelade hon någonsin något annat?), och i mindre roller Erik "Bullen" Berglund och Sif Ruud (ovanligt nog som prostituerad). Det får nog sägas vara skådespelarna som lyfter en annars ganska träig historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar