torsdag 14 januari 2021

9. Pensionat Paradiset



Den här alternativa titeln fick Pensionat Paradiset:



när den hade nypremiär i nedklippt skick för att kunna bli barntilllåten. Men det verkar som om de scenerna ändå finns med här, enligt uppgift inkluderande ett dambesök på en herres pensionatsrum, låt vara att damen är en utklädd herre (som röker cigarr och dricker grogg). Ungefär så roligt blir det, och det finns ju massor att läsa på nätet om den här klassikern, så jag återberättar inte handlingen. Man kan ändå konstatera att det finns en handling, mer än i en del andra filmkomedier från samma tid.

I rollerna syns Thor Modéen som skräddaren Julle Bergström, som mesta tiden uppträder som den argentinske operasångaren Don Carlos (tills den riktige dyker upp):



Han är här 38 år gammal, vilket han förstås också måste ha varit någon gång, men han verkar ganska tidigt ha fått den rondör och halvflint som gjorde honom farbroderlig och lämplig för grosshandlarroller. En annan som alltid verkade spela samma ålder är Julia Cæsar, som ändå - här till vänster - är 51:



Till höger är det den jämnåriga Lili Ziedner, som här gör sitt livs roll som den högfärdiga fröken Cronblom, som faktiskt står i adelskalendern. Alla de tre nämnda har det bett i replikerna som de lärt sig på revyscenen och tagit med sig hit. Rollprestationerna i övrigt är väl sådär; bäst klarar sig kanske filmens comic relief Carl-Gunnar Wingård (42 år, för övrigt) som fabrikör Pålsson:



Det är inte en film man ser för finesserna i agerandet. Om ett uppstigande framställs så här:

 

behöver det möjligen inte också läggas på ett "kuckeliku", som får antas höras genom det öppna fönstret.

Idag var sista dagen filmen var tillgänglig på SVT Play, men jag gissar att den kommer tillbaka där någon gång framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar