fredag 12 mars 2021

24. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga


Fire Saga är en isländsk duo - fiktiv, är kanske bäst att säga redan här - bestående av Lars Erickssong [sic], som alltid haft drömmen att få vara med i Eurovision Song Contest, och Sigrit Ericksdottir, som inte har drömmen i lika hög grad, men gärna tillbringar tid med Lars. (Som Lars ses Will Ferrell, som också har skrivit och producerat.) Genom några osannolika händelser får de trots sin uppenbart bristfälliga talang tävla i den isländska uttagningen och åka till Edinburgh för att representera Island i den europeiska tävlingen. Runt det här berättas det en ganska tunn historia som fylls med diverse ESC-interna skämt.

Det här hade kunnat bli en mycket sämre film än det faktiskt är. Det tog en liten stund innan jag insåg vilken sorts komedi det är. Utan att röra sig alltför mycket under bältet är det slapstickhumor som fungerar genom att inte försöka väva in något budskap, utan ägnar sig åt att driva med företeelsen. Rollerna är genomgående karikatyrer och måste ses som sådana - det verkar i alla fall skådespelarna göra. Det vimlar av ESC-kändisar i små cameoroller, men av de riktiga skådespelarna förtjänar Dan Stevens att framhållas för sin prestation som den ryske sångaren som är övertygad om att han kommer att vinna.

Är man inte det minsta intresserad av det årliga schlagertävlandet ser man nog inte den här filmen, och lika bra är det. Den är gjord för folk som gillar det, och den verkar också vara gjord av folk som gillar det. Men med de förutsättningarna skäms den inte för sig, och musiken är faktiskt riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar