söndag 7 mars 2021

22. The Dig



Den här nästan färska Netflix-distribuerade filmen har verklighetsbakgrund, så man kan läsa en hel del på nätet om huvudrollerna och de händelser som ligger bakom. (Filmen bygger förresten i sin tur på en bok.) 

Det är en arkeologfilm ganska långt från Indiana Jones, även om det förekommer en snarlik hatt. Strax före andra världskriget får Basil Brown i uppdrag av en mrs Pretty [sic] att gräva ut några kullar på hennes mark. De visar sig dölja en av Englands mest framträdande fyndplatser, Sutton Hoo, med bland annat en båtgrav med mängder av fynd. Intrigen drivs mest av rivaliteten mellan Brown och professionella arkeologer från dels ett lokalt museum, dels så småningom British Museum.

Trots en delvis imponerande rolllista, bland annat med Ralph Fiennes som Basil Brown, lyfter det här inte riktigt över den godkända nivån. Det tar lite för lång tid innan det blir intressant, och tweeden och hattarna räcker inte för att skapa intresse. Men det skulle förvåna mig mycket om vi inte får se Archie Barnes, som här spelar sonen Pretty, i något mer framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar