torsdag 30 december 2021

136. Skandalen på Huseby


Historien om fröken Florence Stephens på Huseby bruk i Småland är en fascinerande röra av personer och händelser som ofta känns som om de skulle vara påhittade - fröken själv i rävboa, prins Carl Bernadotte som borde ägna sig åt något där pengar inte är inblandade, förvaltaren Berl Gutenberg som svindlar fröken på miljonbelopp på den tiden en miljon var mycket pengar, med flera. Den här dokumentären är lite för fragmentarisk för att fullt ut bringa reda i allting, och hade vunnit på att berättas helt kronologiskt. Det hindrar inte att den är sevärd, inte minst de autentiska inslagen där fröken själv intervjuas i hårnät av Lars Ulvenstam (cigarrrökande och titulerad "doktorn"), serveras ensam i matsalen av sin betjänt (om man inte räknar mopsarna) och har full koll på alla siffror, trots att hon var omkring nittio vid tillfället. Men så blandas det med tysta skådespelare som går runt i Husebys salonger, intervjuer med personer som har skrivit historien i bokform och journalfilmer med lös anknytning till skeendet. Det blir trots allt inte så bra som det kunde ha blivit.
 
Eftersom detta av allt att döma blir årets sista inlägg är det dags att summera konsumtionen av rörlig bild under 2021, inklusive en jämförelse med föregående år:

 

Långfilm

Kortfilm

TV-serie-säsonger

Scenföreställning

TV-program

Summa


2020

17

15

35

2

13

82

2021

52

21

44

2

17

136

Projektet med en långfilm i veckan har förstås påverkat statistiken väsentligt, men i övrigt har jag hållit ungefär samma takt. Vilka projekt det blir 2022 är fortfarande i den så kallade stöpsleven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar