fredag 24 december 2021

131. En hederlig jul med Knyckertz


Årets julkalender får klart godkänt, även om den inte når upp till förra årets höga nivå. Det är en historia som jag tror tilltalar målgruppen, när den tjuvaktiga familjen Knyckertz planerar att stjäla Rosen från Sinai, någon sorts julstjärna som återbördats till domkyrkan. Biskopen gör vad hon kan för att skydda den. Komplikationer på vägen är dels sonen Ture Knyckertz, som vansläktas genom att vara hederlig, dels polisen i form av grannen Paul Isman (!) och den från rikspolisen inlånade Frank Flink. En annan tråd i intrigen gäller att mormor Knyckertz är lovad att få komma ut ur fängelset lagom till jul, men så får fängelset en ny sträng chef. Vidare finns en något slentrianmässig bihistoria om Ture och biskopens dotter, som både vill och inte vill ha varandra.

Flera vuxenskådespelare gör fina insatser, kanske mest de som har endimensionella biroller att arbeta med. Vanna Rosenberg som biskopen och Claes Malmberg som polisen Paul Isman gör mycket av förhållandevis lite. Bäst är ändå Peter Apelgren som affärsinnehavaren Hobby Barnsley, helt ointresserad av att sälja något, särskilt om det är i originalförpackning. Även de verkliga antagonisterna, Julia Dufvenius som fängelsechef och Filip Berg som rikspolis, är bra gjorda i sin kombination av ondska och klantighet.

Den som vill ha snö och jul i kalendern kan inte heller klaga i år. Familjen Knyckertz hade fullpyntat redan i första avsnittet, och eftersom man har spelat in i Norrbotten är det vintrigt så det förslår. Det här blir nog ingen klassiker i genren, men skäms inte heller för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar