fredag 28 februari 2025

16. Rikard Lejonhjärta


De här dokumentärerna om Rollo, Vilhelm erövraren och nu Rikard Lejonhjärta (barnbarns barnbarn till den sistnämnde) hör uppenbarligen ihop, men presenteras separat åtminstone av SVT. Liksom de tidigare är den här väl berättad och påkostad med datoranimeringar som visar hur det byggs borgar, som sedan intas respektive försvaras. Ingen av de tre herrarna är odelat sympatisk, minst av alla kanske Rikard, men man får reda på mycket som man inte visste innan.

torsdag 27 februari 2025

15. Vilhelm erövraren


Förutom mycket annat var Vilhelm erövraren sonsons sonsons son till Rollo, som vi alltså träffade i den här bloggen tidigare i veckan. Vilhelm är väl mest känd för slaget vid Hastings 1066, som är bakgrunden till hans binamn, men dit kommer vi först de sista tio minuterna i den här dokumentären. Fram till dess handlar det om hur han blev hertig av Normandie och en av de centrala aktörerna i Västeuropas politiska elit. Det är välgjort och sevärt, tycker jag.

onsdag 26 februari 2025

14. Vikingakrigaren Rollo


Rollo är ännu en av dessa historiska gestalter som levde på gränsen mellan en tid vi inte vet mycket om och en tid som är relativt väldokumenterad. I hans fall tillkommer också faktorn att han föddes någonstans där dokumentationen inte var välutvecklad, för att uttrycka sig försiktigt, och så småningom hamnade i ett samhälle som skrev ned vad som hände, låt vara att det ibland skedde i efterhand och inte med dagens källkritiska krav. Utifrån dessa förutsättningar har fransk TV gjort en utmärkt insats med den här dokumentären. Experterna får säga mer än en mening var och ingen programledare reser mellan viktiga platser i bil, för att bara nämna något.

måndag 24 februari 2025

13. Sju sorters kakor


Man kan fundera över om det här platsar, s d h, å bloggen, men eftersom det är sju avsnitt, ehuru korta, får det väl räknas som en TV-serie. Det är några v m k bakprofiler, som jag inte känner närmare, men också någon profil av annat slag (Jessika Gedin), som bakar sin favoritsmåkaka. Här finns verkliga klassiker, men också någon doldis, som "Farmors fullträff", som man blir sugen på att baka om inte av annan anledning än nyfikenhet på smakkombinationen apelsin och kummin.

fredag 21 februari 2025

12. Tre terminer


Den här serien har jag sett två gånger förr, när den var ny 1991 och när den repriserades någon gång senare på nittiotalet. Jag minns den som mycket bättre än vad mitt nutida jag kan förmå mig att tycka. Det hade varit bättre att ta sig an Fritiof Nilsson Piratens roman, som är förlaga till serien, och som jag faktiskt tror att jag har oläst.

Handlingen utspelar sig 1912 och 1913 i Lund, dit Herman Lange kommer för att läsa juridik. Han är enligt allmän uppfattning något av ett alter ego för Piraten, men inte den ende som har en förebild i verkligheten. Michael Segerström spelar här Tom Ancher, en mycket lätt maskerad Sam Ask, legendarisk överliggare i tungviktsklassen. Det är förstås en mycket tacksam roll, och Segerström stjäl varje scen han medverkar i, fast de egentligen inte är så många. Herman själv i Ulf Fribergs tolkning är en rätt ointressant karaktär, tycker jag nu. Det som är tänkt att engagera honom är en kärlekshistoria med en gift kvinna, men jag blir föga engagerad. Mest minnesvärd i övrigt är denna kvinnas morbror, spelad av Hasse Alfredson på ett sätt som om rollen vore skriven för honom.

Att man får se lite Lund på bilderna väger tyvärr inte upp det här. Jag bokar in boken som sommarläsning redan nu.

måndag 17 februari 2025

11. Gåden om Thyra


DR:s Cecilie Nielsen återvänder här till Jelling, där hon har gjort en serie om möjligheten att det är Odin och inte Kristus som är avbildad på en runsten, och en annan om varför den danska kungalängden börjar med Gorm den gamle. Nu är det Gorms hustru, drottning Tyra, i sin samtid kallad Thorvi (eller liknande), som står i fokus. Det handlar först i ett avsnitt om de runstenar som nämner henne vid namn och som kan tolkas som att hon var en framstående kvinna i sin egen rätt, inte bara genom giftermålet med Gorm. Sedan ägnas ett avsnitt åt nya tolkningar av gravfynden i Jelling, som senast uppfattats som att Gorm ombegravts inuti kyrkan efter att först ha vilat i den största högen utanför. Den högen vill man nu se som Tyras, men även om programledarens entusiasm inte är att ta miste på förefaller inte alla medverkande experter helt övertygade. Kanske är det klokaste som sägs när en av dem konstaterar att Tyra är så fascinerande eftersom hon befinner sig precis på gränsen mellan den tid vi vet en hel del om och den tid vi nästan inte vet något alls om.

söndag 16 februari 2025

10. Religionskunskap förklarad

I den här serien, avsedd för skolbruk, ryms sju avsnitt på mellan femton och tjugo minuter vardera. De behandlar de fem så kallade världsreligionerna samt Sveriges sekularisering respektive julfirande. Jag har sett serien som repetition i samband med studier på annan nivå, och tycker att den fungerar även för det syftet.

onsdag 12 februari 2025

9. Bronsålderns kollaps


Omkring 1200 f v t hände något som fick de dominerande kulturerna i östra Medelhavsområdet att gå under (det grekiska Mykene och det hettitiska Hattusa i nuvarande Turkiet) eller kraftigt försvagas (Egypten). Vad som hände har forskningen inte varit överens om, och den här dokumentären är inte platsen där vetenskapen sätter ner foten en gång för alla. Men det spekuleras om naturkatastrofer av olika slag, där kanske jordbävning, följd av hungersnöd och sjukdomar, just nu är det som många bedömer som troligast. Dokumentären är välgjord och påkostad, inte minst vad gäller datoranimerade miljöer från tiden.

tisdag 11 februari 2025

8. I vår herres hage, säsong 5


Ibland är världsläget sådant att man vill ha feelgood-TV, och då är den här serien alldeles rätt. Det är ändå något paradoxalt med det, för allt går verkligen inte bra för alla där. Inte minst den här säsongen är sådan, eftersom andra världskriget pågår och gör sig påmint på olika sätt. Men den lantliga veterinärpraktiken är en miljö som osökt ger tillfällen till trevlig samvaro över te och andra måltider, natursköna scenerier när någon veterinär är på väg till en lantgård samt solskenshistorier när djur blir friska. Den här säsongen spelar också James Herriots familjeliv med hustru och liten son en större roll än tidigare. Den förra TV-serien som byggde på Herriots åtta böcker omfattade nittio avsnitt, så jag gissar att det kommer mer även av den här.

fredag 7 februari 2025

7. På spåret, säsong 35


Ikväll gick årets omgång av På spåret i mål med resor till Rom, Vansbro och Orlando. Mest imponerad blev jag av hur nära båda lagen var när det gällde att peka ut Kilimanjaro i momentet "Närmast vinner". Men inget av lagen behövde skämmas för sin insats, och i perspektiv av hela säsongen var det helt rätt lag som vann och som kom tvåa.

Avannonsen avslöjade att Kristian Luuk och Fredrik Lindström kommer tillbaka med en ny omgång i höst. Det blir deras sjuttonde, och därefter behöver de, om jag räknar rätt, två säsonger till för att komma ikapp Ingvar Oldsberg. Jag börjar tro att det är det som är deras mål numera.