torsdag 24 december 2020

78. I vår herres hage, säsong 1



Britterna har en tendens att göra nya versioner av TV-serier eller nya TV-versioner av litteratur, även om det har gjorts TV av det tidigare. De här böckerna av James Herriot blev en mycket framgångsrik TV-serie med början 1978, som jag inte har sett i sin helhet, men åtminstone en del av de senare säsongerna, när man hade kastat loss från böckerna och gjorde avsnitt på originalmanuskript. Nu går man tillbaka till källorna, om jag har förstått det rätt, och börjar från början i anslutning till böckerna.

Det handlar om den unge nyblivne veterinären James Herriot som kommer till Yorkshire och anställs hos en excentrisk veterinär, Siegfried Farnon. Han har en odåga till bror, Tristan, som utbildar sig till veterinär, och en husföreståndarinna, mrs Hall. Det är huvudrollerna, men det förekommer en del djurägare och andra omkring dem, inte minst James' love interest Helen. Deras relation är en av de viktiga längre intrigerna i den här första säsongen. (Det ska komma mer, har jag förstått.)

Det här var nog det jag behövde den här hösten med pandemi och annat. Allt är mycket trivsamt, både miljöer och intriger, även om det förstås förekommer att något djur inte klarar sig. Som Siegfried säger: "You can't save them all." Och britterna kan ju göra den här sortens TV med all atmosfär som tiden ger anledning att återskapa, och ymniga måltidsscener av olika dignitet. Herrarnas kläder lyckas de göra mig avundsjuk med. James har en mycket snygg halsduk:



och både han och Tristan har flätstickade slipovers när de räddar valpar respektive studerar:

 

och Tristan har dessutom en tjusig i Fair Isle-möster:



Därjämte förekommer det förstås massor av tweed.

SVT har valt att publicera ett avsnitt i veckan på sändningsdagen, ett lite ovant sätt numera, när man är van vid att kunna se allting i sin egen takt. Men det har också varit trevligt att ha något att se fram emot.

Inte alla TV-serier har dessa inslag i eftertexterna, men det känns förstås tryggt:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar