tisdag 20 juli 2021

78. Blå gatan



Det här är en underlig blandning av genrer. Innehållet är dels en historia om ett antal boende i ett kvarter i Haga i Göteborg, berättad på ett sätt som påminner om Goda grannar eller Svenska hjärtan, möjligen med lite mer humor/buskis. De verksamheter som bedrivs i husen är ett kafé, där det mest dricks öl, och en antikhandel. Där märker man att tiden har gått, för det allra hetaste som finns till salu där är spinnrockar.

Däremellan är det relativt samhällsengagerat - författarna Kent Andersson och Bengt Bratt är ju inte kända för att vara oengagerade - och så sjungs det några melodier. När jag tyckte det blev för många fick jag för mig att räkna, och i sista avsnittet får de med sex låtar på en halvtimme. Det säger sig självt att varje representerad genre inte kan få så stort utrymme, när det bara är fyra avsnitt. Många trådar lämnas hängande, så jag undrar om det planerades en fortsättning.

Bland de medverkande finns en del av de vanliga Göteborgsskådespelarna, som har återkommit i senare TV-produktioner därifrån. Sonya Hedenbratt hänger tvätt på en bakgård medan hon sjunger något jazzigt, Carl-Ivar Nilsson kommer ut från utedasset, Sten-Åke Cederhök och John Harryson målar hus fast det är ruttet och borde rivas. I mindre roller syns Hans Wigren, Frej Lindqvist och Kent Andersson själv. Med flera, för serien har också Twin Peaks-draget att slänga in nya personer när det går på tomgång, vilket det har en tendens att göra.

Det kan se ut så här (Sonya Hedenbratt i rollen som kaféförestånderskan Majken Olsson):



eller så här (Sten-Åke Cederhök och John Harryson har svidat om till rutiga kavajer och gjort sig en glad kväll):



och dansat tango (damen är Inger Hayman, också en Göteborgskändis):



Om man tvivlar på att Galenskaparnas klassiker "clubblazer utan slag" har funnits så får man se en alldeles autentisk sådan, här på Lennart Hjulström (också han flitigt använd av Göteborgs-TV):


En av de lösa trådarna är varför detta unga par flyttar till Haga från en modern lägenhet i Kortedala, och inte verkar de trivas så bra heller. Det är många frågor man lämnas med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar