söndag 18 juli 2021

76. Morden vid kustvägen



Den här serien på tre avsnitt bygger på ett verkligt fall, som redan har blivit en bok, gemensamt skriven av den ansvarige polisen och en journalist, som också förekommer på ett hörn i serien. John Cooper verkar vara en brottsling av den sorten som är överrepresenterad i fiktion jämfört med verklighet, en återfallsförbrytare som drivs mest av sin egen galenskap och inte så mycket av vanliga motiv. Han har dömts till ett ganska långt fängelsestraff för rån och annat, men i anslutning till att han ska komma ut sätter en grupp för kalla fall igång med en förnyad utredning om två dubbelmord och ett överfall med tillhörande övergrepp på en grupp ungdomar. Utvecklingen vad gäller DNA har nått så långt att det finns möjlighet att koppla samman brotten och knyta Cooper till dem, om man bara kan navigera i det enorma material som finns magasinerat sedan tidigare utredning.

Det ligger nära till hands att jämföra med den svenska Jakten på en mördare, som på samma sätt skildrar en grupp poliser, ledda av en envis chef, fast besluten att med hårt arbete sätta fast en mördare som har gått fri. Det antyds även här att det inledande polisarbetet inte har varit av högsta klass. Den här serien är ännu mer dokumentär än den svenska, även om det finns den obligatoriska skylten i början om att det har gjorts vissa ändringar av berättartekniska skäl. Den är också mer koncentrerad på polisarbetet, även om den ansvarige Steve Wilkins förses med en familjebakgrund som känns ganska överflödig.

Förutom bilder på rättssalen med peruker, klädesplagg med blodfläckar, magasinsutrymmen med kartonger och diverse sjaskiga bostäder får man också lite bilder på de walesiska vidderna:







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar