fredag 18 mars 2022

26. Lamm


Någon enstaka gång får man inse att det är för svårt att skriva om ett konstnärligt verk utan att avslöja handlingen. Den som vill se filmen utan förhandsinformation - v m k ospoilrad - bör alltså sluta läsa.

Det handlar om ett par, María och Ingvar, som bor avsides på Island och föder upp får. En dag föds det en hybrid, ett människobarn med huvud och högerarm som ett får (eller snarare ett lamm, förstås). De tar hand om det som vore det deras eget barn. Efter ett tag kommer mannens bror dit och har en realistisk syn på saken, men så småningom accepterar han också barnet, som får namnet Ada. Det visar sig också att paret tidigare har förlorat en dotter med det namnet.

Det är högst obehagligt och mycket underligt, när det svävar mellan verklighet och fantasi. Jag är inte säker på att man måste tolka handlingen så att detta hybridbarn finns på riktigt, men det skulle vara intressant att diskutera med någon. På ett imponerande sätt blir det ändå en bra film. Tempot är långsamt och replikerna få - inte heller det drag som brukar göra att jag uppskattar en film. Det förekommer egentligen bara tre skådespelare (och så Ada, hur de nu har lyckats med henne). De gör ett utmärkt jobb alla tre, men kanske mest Noomi Rapace som María.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar