onsdag 2 mars 2022

20. The Singapore Grip


Den här serien verkar ha gått under radarn för många, vilket är synd, tycker jag. Den är som brittiska historiska serier brukar, välgjord och gedigen med bra skådespelare och snygga miljöer. För min del är det också en fördel att den bygger på en bok, så det blir av allt att döma inte fler säsonger än den här enda, som omfattar sex avsnitt.

Scenen är Singapore under andra världskriget, där britterna lever i kolonial välmåga, inte minst på grund av de stora gummiplantager som finns på Malackahalvön. En firma i branschen drivs av den äldre delägaren Webb - spelad av Charles Dance med sedvanlig pondus - och den yngre Blackett (David Morrissey). När Webb blir indisponerad i första avsnittet skickar man efter hans son, som dittills har varit verksam inom internationellt fredsarbete, och verkligen inte är vare sig kolonial eller affärsmannamässig. Det blir förstås konflikter av olika slag, både vad gäller firmans skötsel, förhållandet till icke-britter (sonen Webb har den dåliga smaken att fästa sig vid en kvinna av kinesiskt ursprung) och synen på kriget, som kommer allt närmare. Jag var ganska obekant med Singapores roll i andra världskriget, men fick tillfälle att läsa på.

Serien är inte den mest svårtolkade man kan tänka sig. Men den är brittisk - hade den varit amerikansk är jag säker på att några saker hade fått en annan utgång, för här kan man inte lita på att något går bra, ens för dem man hejar på. Och även de man inte hejar på kan man ibland sympatisera med. Mycket brittisk är också den lätt absurda humor som emellanåt får utrymme mitt i den egentligen högst seriösa intrigen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar