lördag 26 mars 2022

29. P & B


Det går utmärkt att se den här komedin från 1983 nästan ända till slut bara för dess komik, för den är verkligen riktigt rolig på många ställen. Det handlar om Pettersson (Stellan Skarsgård) och Bendel (Allan Edwall) som träffas under en presenning där de har sökt tillfälligt nattlogi. Sedan slår de sig ihop och gör affärer, från början små, men senare allt vidlyftigare. De lurar andra, men håller sig nog på rätt sida om lagen. Så småningom lurar de varandra och där någonstans kantrar det så att budskapet "man blir inte lycklig för att man blir rik" ställer sig i vägen för det komiska.

Båda huvudrollsinnehavarna är lysande i sina utmejslade kontraster, inte minst Stellan Skarsgård som den slirige kvinnokarlen Pettersson, ofta presenterad med något annat namn. Men runt omkring dem finns tidens främsta skådespelare, ibland i bara en enstaka scen. Lena Nyman spelar fästmö till Pettersson, men också en annan dam som han intresserar sig för, och kontrasten mellan de båda rollerna visar vilken fantastisk skådespelare hon var. Bland de övriga finns Lill Lindfors, Jan Blomberg, Brasse Brännström och många andra.

Om inte annat kan man se det här för den tidsbild man får av åttiotalet. Det är möjligen en efterhandskonstruktion att koppla det till yuppie-eran, men nog passar det ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar