Ainufolket i norra Japan hade jag tidigare hört talas om apropå deras språk, som inte har några kända släktingar. Här handlar det i stället om deras traditionella björnceremoni. Innan vi kommer in i handlingen har de hämtat en björnunge, som de sedan föder upp i en bur, för att ceremoniellt döda som ett iscensättande av jakten. Det är på en gång intressant och motbjudande.
söndag 20 oktober 2024
fredag 18 oktober 2024
56. Mysteriet Tutankhamon
Det hade förmodligen gått att göra en hel serie om faraon Tutankhamon, men den här dokumentären koncentrerar sig på hans grav. Historien om hur den upptäcktes av den brittiske arkeologen Howard Carter ges vederbörligt utrymme, och det är verkligen en händelse som har sina dramatiska poänger, utöver det sensationella i vad han hittade. Den så kallade förbannelsen, att ett antal personer som var involverade i upptäckten dog mystiskt och hastigt, berörs, men myten om den avlivas. Sedan handlar det ganska mycket om vad senare års forskning har kommit fram till om graven och mumien, och där var en hel del som var nytt för mig. Tydligen är forskningsläget numera sådant att den allmänna uppfattningen inte är att faraon blev mördad, eller i varje fall att det inte går att bevisa. Men vetenskapen går ju framåt, och nu verkar man hoppas på att DNA-tekniken så småningom ska kunna användas för att undersöka mumien och ge mer kött på benen (förlåt).
tisdag 15 oktober 2024
55. Harry & Eyvind - Nobelpriset som förstörde allt
I torsdags meddelade Svenska Akademien att årets nobelpris i litteratur går till Han Kang från Sydkorea. Ständige sekreteraren kom ut genom dubbeldörrarna och berättade det ingen visste, så som det har gått till på senare år. För jämnt femtio år sedan var det annorlunda. Då hade valet läckt ut i förväg, så att det skulle bli Harry Martinson och Eyvind Johnson fanns redan i kvällstidningarna (som redan då var morgon- eller förmiddagstidningar). Det var ändå inte det mest skandalösa, utan att Akademien belönade två av sina egna ledamöter.
Den här dokumentären handlar mer om Harry Martinson än om Eyvind Johnson, om det nu beror på hans spektakulära död eller något annat. Den handlar också ganska mycket om deras liv fram till priset. Inget av detta behöver ses som negativt, men titeln ger onekligen ett annat intryck. Det är snarare mer intressant än man skulle våga hoppas, inte minst när litteraturvetarna Johan Svedjedal och Thure Stenström medverkar. Ett par andra medverkande har man sett och hört så mycket i andra sammanhang att man är trött på dem redan, men eftersom detta inte är platsen för näthat avstår jag från att nämna dem vid namn.
måndag 14 oktober 2024
54. Stikkan
Stikkan Anderson framställs i den här dokumentären som bortglömd, men jag är inte alldeles säker på att det stämmer. Den som var med när det begav sig minns honom, skulle jag tro, men kanske är nya generationer inte lika bekanta med vem han var. Det blir en oväntad bra balans i den här dokumentären, med tyngden på tiden som ABBA:s manager (med mera) utan att förbise resten. Före ABBA-tiden var han flitig låtskrivare, inte minst vad gäller svenska texter till utländska förlagor. Efter ABBA-tiden gjorde han försök i finansbranschen, men pengarna kom så småningom att användas till Polarpriset, och det lever ju i bästa välmåga 32 år efter första utdelningen och 27 år efter Stikkan Andersons död.
onsdag 25 september 2024
53. Ur en kos dagbok
Av en händelse hittade jag den här klassiska kortfilmen, som bygger på en bok av Beppe Wolgers. Jag såg den minst en gång när den kom på åttiotalet och kunde ha svurit på att det var Birgitta Ulfsson som läste. Nu visar det sig i eftertexterna att det var Arja Saijonmaa. Man lär så länge man lever. Innehållet ska inte förstöras genom att återberättas, men jag tycker att alla ska titta själva.
måndag 9 september 2024
52. Gåden om Danmarks første konge
Förra året gjorde Cecilie Nielsen på Danmarks Radio serien Gåden om Odin, som tog sin utgångspunkt i Jellingestenen, den runsten som kallas Danmarks dopattest och beskriver hur Harald Blåtand enade Danmark och kristnade danerna. Den här serien är tidigare, men de går fint att se även i den här ordningen.
Nu är temat varför den danska kongerækken (kungalängden) börjar med Haralds far, Gorm den gamle, och om det inte kan ha funnits kungar i Danmark tidigare. Programledaren åker hit och dit, möjligen för att bilderna på det är utmärkt bakgrund när något måste förmedlas till tittarna i form av uppläst manus.
Hon hittar en del namn, som visserligen inte är nya för vetenskapen, och får med hjälp av ett antal forskare fram ganska mycket om Danmark under tiden före Harald. Det viktigaste vi får med oss är ändå att kongerækken är en konstruktion, där man har valt att börja någonstans. Den har hållit i över tusen år, så valet kan inte ha varit helt bort i tok.
lördag 7 september 2024
51. Flickan vid stenbänken
Den här serien bygger på de tre första böckerna i Skuggserien av Maria Gripe (den fjärde kom senare, och är enligt vissa bedömare onödig eller mer fristående). På ett säreget sätt är det en serie som utspelar sig på 1910-talet men helt omisskännligt är gjord på 1980-talet. Den som är mer beläst än jag vad gäller rörlig bild kan säkert sätta fingret på vad det gäller.
En del stadsscener är inspelade i Lund:
där motsvarande gata, Sankt Annegatan, på Google Maps senaste rundtur ser ut så här:
Krafts torg får tjänstgöra som Köpenhamn när Arild (Gerhard Hoberstorfer) och Carl/Caroline (Anna Edlund) går på stan:
fast egentligen ser det ut så här:
(Strax efter går de längs domkyrkans södervägg, och då gissar jag att de flesta som varit i Lund någon gång känner igen sig.)
Som slottet Rosengåva tjänstgör Trolleholms slott:
inklusive bibliotek:
Jag har läst böckerna en gång för kanske tjugo år sedan, men minns inte så mycket av dem att jag kan bedöma om det har gjorts rätt urval av vad som finns med här. Men det är ibland inte helt lätt att följa med när man kastas mellan miljöerna och dessutom ska hålla reda på vem som känner till vilka hemligheter. Det här är en serie som inte har åldrats väl, tyvärr.
där motsvarande gata, Sankt Annegatan, på Google Maps senaste rundtur ser ut så här:
Krafts torg får tjänstgöra som Köpenhamn när Arild (Gerhard Hoberstorfer) och Carl/Caroline (Anna Edlund) går på stan:
fast egentligen ser det ut så här:
(Strax efter går de längs domkyrkans södervägg, och då gissar jag att de flesta som varit i Lund någon gång känner igen sig.)
Som slottet Rosengåva tjänstgör Trolleholms slott:
inklusive bibliotek:
Jag har läst böckerna en gång för kanske tjugo år sedan, men minns inte så mycket av dem att jag kan bedöma om det har gjorts rätt urval av vad som finns med här. Men det är ibland inte helt lätt att följa med när man kastas mellan miljöerna och dessutom ska hålla reda på vem som känner till vilka hemligheter. Det här är en serie som inte har åldrats väl, tyvärr.
lördag 31 augusti 2024
50. Hagamannen
Riktigt vad som har föranlett den här produktionen, en serie på fem halvtimmesavsnitt, framgår aldrig. Det är en kronologisk genomgång av händelserna mellan 1998 och 2005, då ett antal kvinnor i Umeå överfölls, misshandlades och våldtogs, samt ett relativt summariskt referat av rättegången. Mycket tid ägnas åt intervjuer med personer vilkas koppling till själva fallet inte klargörs, utöver att de bodde och verkade i Umeå vid den tiden. Det här hade kunnat göras mycket bättre.
söndag 25 augusti 2024
49. Agatha Christies hemliga anteckningsböcker
Titeln på den här dokumentären är inte riktigt lyckad, för det är inte så att man genom att gå igenom hittills obearbetade privata anteckningar nu kan komma med nya avslöjanden. Snarare är det en ganska traditionell biografisk dokumentär, som kanske har sin främsta förtjänst genom att hennes dotterson och dennes son medverkar. Dessutom får man se en del privata smalfilmer och höra henne själv berätta från rullband.
Etiketter:
Agatha Christie,
Dokumentär,
England,
SVT Play
söndag 18 augusti 2024
48. Tillbaka till Färöarna
Efter diverse utflykter i världen, så långt bort som Australien, flyttade Sofía hem till Färöarna igen precis innan gränserna stängdes vid pandemins början. Nu bor hon i Elduvík, tydligen hos sin pappa, men honom får vi aldrig se. Vad hon lever på förblir också något oklart, för jag tror inte att hennes höns, ankor och kalkoner kan inbringa så mycket att det räcker, eller också räcker det till vad hon behöver. Själv såg jag mest den här dokumentären för att få höra färöiska, som det ju inte finns så många tillfällen till.
onsdag 14 augusti 2024
47. Kelternas hemliga grav
I Pembrokeshire, längst i sydväst i Wales, hittade man 2018 något som så småningom visade sig vara en hel fornborg, inklusive spår efter gravar, bostäder, vallar och annat. (Lika exotiskt som det man hittade framstår det för svenska tittare att det första fyndet gjordes av en privatperson med metalldetektor.) Den grav som det mest handlar om innehöll bland annat en häststridsvagn, som av allt att döma begravts tillsammans med någon, som kan antas ha varit högt uppsatt och ha krigisk anknytning. Det här är den sortens dokumentär som har tillkommit parallellt med den undersökning vars resultat den ska redovisa, och därför är det ibland mer berättelse än sammanställning, men med den reservationen är det intressant.
tisdag 13 augusti 2024
46. Hemtjänst
På samma sätt som noveller är utmärkt läsning när man bara har en liten stund över är kortfilmer trevliga när man inte vill samla sig till en hel timmes dokumentär och än mindre en långfilm. Jag vet att jag har reflekterat tidigare över att jag glömmer att det finns mycket kortfilm på SVT Play, men nu ska det bli ändring på det ett tag.
Den här handlar om en ung man som jobbar i hemtjänsten och drygar ut sina inkomster med att stjäla från de äldre. Men så förvandlas historien till typen vem-lurar-vem-egentligen och blir något helt annat och mycket mer underhållande än den artade sig till från början.
måndag 12 augusti 2024
45. Hammaren under kavajen ‒ en film om Olle Adolphson
Titeln på den här dokumentären är hämtad ur Olle Adolphsons "Trubbel", fast inte ur den kanske mest kända versionen med Monica Zetterlund, för hon har hammaren under sin kappa. Några andra småsaker är också ändrade i texten för att passa bättre för en kvinna, upptäcker man när visan återkommer i flera versioner. Det börjar bli ont om artister som samarbetade med Adolphson, men bland dem som finns i livet medverkar här Lill Lindfors och Monica och Carl-Axel Dominique. Det klipps också mellan intervjuer med hans barn och syskon och en exfru, ibland något oreflekterat, tycker jag. Huvudpersonen själv var inte något villigt intervjuobjekt; de gånger han själv pratar känns det motvilligt och lite avogt, men det är nog vad som finns att tillgå. Nu ska jag lyssna lite mer koncentrerat på några av hans texter, och det är väl ett bra betyg åt en timslång dokumentär att man vill höra mer.
söndag 11 augusti 2024
44. Morden i Appojaure
Det här är ett av de mest uppmärksammade svenska mordfallen någonsin, tror jag, och det finns flera anledningar till det. Dels är själva gärningen något alldeles unikt, ett knivmord på två turister i ett tält, till synes utan motiv. Dels blev det en del av härvan runt Thomas Quick, som erkände mordet och blev dömd, men senare friad, när sökarljuset riktades mot hur rättegångarna mot honom hade gått till. Och dels spelar det förstås stor roll att mordet fortfarande är olöst, trots att det har funnits i alla fall ett par andra tänkbara misstänkta.
Den här dokumentären sammanför några personer som av olika skäl blev inblandade, nämligen två ur den familj som hittade tältet med de mördade, en kvinna som var bosatt i närheten och lånade ut telefon för att slå larm, och en av de poliser som var först på platsen. Det är tydligt att de alla har påverkats av händelsen, men det blir inte ett riktigt bra upplägg ändå. Det är bara polismannen som har något att säga om brottet som sådant, vilket kanske inte är så underligt, men just därför borde ha varnat programmakarna.
fredag 9 augusti 2024
43. Vad hände med Sjögren?
En av mina guilty pleasures är olösta försvinnanden. Ett av de mer profilerade är temat för den här tvådelade dokumentären. (Den som vill fördjupa sig ytterligare kan läsa en Flashback-tråd med i skrivande stund 3703 inlägg.) Sven Sjögren försvann 1972, och det finns en del som tyder på att någon annan ligger bakom försvinnandet. En som är säker på det är Stig Larsson, som kände Sjögren, och nu på senare år har lagt mycket tid på att följa upp spår och tips om vad som kan ha hänt. Egentligen handlar dokumentären mest om honom och hans ansträngningar. Till hjälp har han sin syster, något motvillig, medan hans hustru är mer intresserad av att äntligen komma ut med husvagnen efter alla år. Ungefär halvvägs får de också kontakt med ett par poddare som ägnar sig åt fallet, och efter inledande misstänksamhet finner de varandra i sin fascination för fallet. Lite för många scener känns arrangerade, inklusive repliker, för att det ska bli riktigt bra, men själva fallet har något som gör att det ändå blir intressant.
onsdag 7 augusti 2024
42. Drottning Margrethe och konsten
Om man inte är så snabb hinner kungligheterna abdikera innan man kommer fram till att se program som producerats utan minsta tanke på att det skulle gå på det sättet. Här är fokus på drottning Margrethes konstnärskap och hur det har gått att kombinera det med att regera. Det handlar också en hel del om hennes mormor, den brittiskfödda svenska kronprinsessan Margareta, som också var konstnärligt lagd. Eftersom det är en svensk produktion talar drottningen svenska, alldeles utmärkt, men det märks nog att det är en svenska som inte riktigt är den som talas av de flesta idag.
tisdag 6 augusti 2024
41. Mysteriet på Bornholm
Barnen från den danska serien om bärnstenskammaren har vuxit till sig och är nu tonåringar. Det innebär att den här uppföljaren innehåller förväntad dos angst på detta tema, men också att huvudintrigen kan vara vuxnare. Här är det ett par gånger som de riskerar att råka illa ut på allvar.
Det här utesluter inte att Charly också har vissa mer barnsliga drag, som när han låter en sevärdhet (eller snarare ätvärdhet) få en större roll än den förtjänar:
Liksom i den förra serien får man också vänja sig vid att det danska språkbruket ibland känns låt oss säga annorlunda:
I avsnitt 4 når han fram till den, men då är det annat som brådskar:
Liksom i den förra serien får man också vänja sig vid att det danska språkbruket ibland känns låt oss säga annorlunda:
Det utspelar sig alltså på Bornholm, och av allt att döma är det också inspelat där. Oluf Høst-museet i Gudhjem spelar en viktig roll, eftersom en av konstnärens målningar ska visas där för första gången på decennier (om den bara inte blir föremål för en konstkupp). Nästan lika viktig är fyren på Hammeren, längst upp i nordväst på den rombformade ön. Där bor en fyrmästare, fast fyren är släckt sedan många år, och han har den självpåtagna uppgiften att se till att "de underjordiska" är på gott humör, för annars kan Bornholm sjunka i havet. Charly är mer intresserad av de underjordiska, Niels och Tania av konstkuppen, men givetvis går de båda trådarna ihop när serien närmar sig slutet.
För att vara en nordisk ungdomsserie är det här inte alls dumt. Den ovannämnda angsten hålls inom rimliga ramar, och spänningen är det inget fel på alls. Möjligen är det alltför förutsägbart att alla vuxna kan sorteras in i något av facken skurkar eller förvirrade, men det är ju inte bara den här serien som är sådan.
onsdag 31 juli 2024
40. Komiska genier: Bröderna Marx
Den här brittiska dokumentären innehåller såväl samtal och intervjuer med nutida komediprofiler som ett generöst urval klipp ur brödernas egna filmer. Klippen har man i många fall sett förr, men med de kommentarer som ges här blir det ändå sevärt.
Min främsta eloge får ändå textaren som har utmaningar i att översätta de ordvitsar som fyras av i rasande tempo när inte minst Groucho kommer igång. Det kan gälla ljudlikheten mellan haddock och headache (som översättaren förvandlar till en vits om havskatt och arvsskatt) eller mellan mistake och my steak där uttrycket "klara biffen" kommer till användning.
söndag 28 juli 2024
39. Sven Melander - Ta hand om er och glöm inte att skratta
Långt efter alla andra, men i alla fall en dryg vecka innan den försvinner från SVT Play, har jag nu tagit mig för att se det här dokumentärporträttet, som påbörjades medan Sven Melander var i livet, och därför innehåller en hel del intervjutid med honom själv. Eftersom han hann avlida innan dokumentären blev klar är det en del övriga som talar om honom i förfluten tid, och det här svävandet ger ibland ett något förvirrande intryck. Annars är det en trevlig TV-timme som inte tyngs av alltför många klipp som man ändå kan se på YouTube, utan faktiskt lyckas göra något eget om en person som vi som har sett på TV sedan åttiotalet kanske tycker att vi känner ganska bra redan.
lördag 27 juli 2024
38. Fångade, säsong 2
Andra säsongen av den här isländska kriminalserien handlar om ett helt annat brott, eller strängt taget flera andra, än den första. Det innebär att det till stor del är en annan personuppsättning, men poliserna Hinrika, Ásgeir och Andri återkommer förstås, liksom deras närmaste och några till. Andri är numera stationerad i Reykjavík, men kommer tillbaka till Siglufjörður på norra Island för att delta i utredningen tillsammans med sina gamla kolleger. Så småningom händer det så mycket där att rikspolisen får skicka dit allt de har, verkar det som.
Det är en ganska rörig historia med mycket folk involverade. Man får dem sorgfälligt presenterade, men det är ibland svårt att hålla ordning på vem som är farbror till vem och liknande. Det börjar i alla fall med att en kvinnlig minister blir attackerad av sin bror, som tänder eld på sig själv och henne. Hon överlever, medan han dör. Varför det händer, inte minst med tanke på att de inte har haft kontakt på många år, är en av huvudfrågorna i de första avsnitten.
Familjen i fråga står i centrum även vad gäller de ytterligare lagöverträdelser som inträffar, men också resten av lokalsamhället är inblandat, i första hand genom en utländsk företagsetablering. Någonstans i mitten av serien är handlingen lika komplicerat flätad som i vilken såpopera som helst, fast här kan man ju räkna med att alla trådar får sin förklaring.
Det verkar vara gräddan av isländska skådespelare som medverkar här. Många som innehar de centrala rollerna minns jag från andra produktioner, och en del har medverkat i sådant jag har sett utan att jag kommer ihåg dem. I ovanligt lite grad vilar den här serien på en eller ett par huvudroller, även det finns utmärkta sådana också. Snarare är det den stora ensemblen och dess kvalitet som bär upp den.
torsdag 18 juli 2024
37. Det forsvundne ravkammer
Egentligen är jag inte alls målgrupp för den här serien, som riktar sig till danska barn och/eller ungdomar. Men jag uppskattar den ändå, för den är både spännande och charmig. En grupp ungdomar ger sig in i en skattjakt, där det dessutom finns motståndare i form av skumma vuxna. Inte minst miljön med underjordiska bunkrar och andra utrymmen där man kan bli instängd har en stark känsla av Enid Blyton, fast gänget har ingen hund.
I centrum för jakten står en försvunnen bärnstensskatt av ryskt ursprung. Den försvann under andra världskriget, kopplat till den tyska ockupationen av Danmark, vilket ungdomarna vet och vi andra får reda på i en prolog. Genom att få tag i skatten kan ungdomarna rädda samhällets skola, och ett par av dem behöver då inte flytta.
Mellanbilden föreställer den närmast psykopatiske godsägare som är historiens antagonist. Han har också två söner till sin hjälp, men de är inte till stor nytta i sin inkompetens och iver att skylla på varandra. Om de påminner om några är det Bill och Bull.
Tack vare bra insatser från de unga skådespelarna och ett i sin genre helt godtagbart manus blev det här alltså oväntat sevärt. Det ligger ett par veckor till på Danmarks Radios hemsida för den hågade.
måndag 1 juli 2024
36. Happy Valley, säsong 3
Det är inte så vanligt att en TV-serie efter att ha kommit med två säsonger med två års mellanrum återkommer med en tredje sju år senare. Men här är det motiverat, inte bara av att det kom en pandemi emellan, utan för att det handlar om relationen mellan den psykopatiske mördaren Tommy Lee Royce och hans son Ryan, som har vuxit till sig i motsvarande grad. Ryan bor fortfarande hemma hos sin mormor, polisen Catherine, som närmar sig pensionen, men går in i varje ärende med samma energi som innan. Det nya den här säsongen handlar om Ryans idrottslärare, som misshandlar sin fru, som i sin tur knaprar tabletter som hon får av en granne som jobbar på apotek. Här och var under de sex avsnitten kommer den delen något i skymundan, när Tommy Lee Royce gör sig påmind, men så trillar vi plötsligt tillbaka när något nytt händer i det välmående villaområdet.
Catherine bor däremot i ett mindre välmående radhusområde, som faktiskt får sin exakta adress vid ett tillfälle, och som därmed går att leta upp på Google maps. Det befinner sig alltså både i verkligheten och fiktionen i Hebden Bridge, men i övrigt har jag inte gått runt och sett mig om där. Det är både mentalt och fysiskt en helt annan del av England än Midsomer (som förresten kommer med ny säsong snart), och Catherine är också en helt annan sorts polis än någon av de båda Barnabys som medverkat där. För att vara närmare sextio och kvinna tar hon för sig i fysiska situationer på ett något oväntat sätt, och liksom i tidigare säsonger har hon blåmärken för det mesta. Men hon har också en empatisk sida som jag tycker kommer fram mer här.
Egentligen är den här sortens deckare inte min bästa tekopp, men just denna har något speciellt. Den är tidvis andlöst spännande, fast man gissar rätt om vad som händer, och den har bra skådespelare i alla bärande roller, inte minst som tonårige Ryan. Bäst är ändå James Norton som psykopat, i hård konkurrens med Sarah Lancashire som Catherine.
Etiketter:
Deckare,
England,
Happy Valley,
SVT Play,
TV-serie
söndag 23 juni 2024
35. Sheriffen i Övergran
Mannen som den här kortfilmsdokumentären handlar om stod i många år vid vägen och vinkade på alla som körde förbi. Alla i byn Övergran av inte lika glada åt det, eftersom minst hälften av de passerande tutade, och nöjet med det var väl begränsat om man hörde det varje dag. Här kommer filmmakaren i kontakt med folk som kände mannen, inklusive en hembygdsförening med ett arkiv som man skulle vilja att det gjordes en längre film om.
34. Sanditon, säsong 3
Här ska inte spoilras i detalj om hur denna tredje säsong slutar, men jag sträcker mig så långt som att mitt intryck att det nog inte kommer mer av den här serien. Det känns också alldeles lagom att det går i mål nu.
Utgångspunkten har ju varit ett romanfragment av Jane Austen, där hon kom så långt som att introducera miljön, den gamla fiskebyn Sanditon som just blivit badort på modet, samt ett antal karaktärer med anknytning dit. Men redan i första säsongen kastade TV-manuset loss från Austens text, och vid det här läget har det blivit en korsning av fan fiction och såpopera som frikostigt lånar från andra av tidens verk.
Det allt överskuggande målet med den här säsongen verkar ha varit att få så många som möjligt av karaktärerna att bli gifta. Det är inte okänt som tema, vare sig hos Austen eller andra författare, men sällan har det koncentrerats som här. Frågan är om unga kvinnor kan tilltros att själva bestämma över något så viktigt som valet av livspartner, eller om de ska styras, och i så fall hur bestämt det ska ske. Det finns ju så många olika faktorer att ta hänsyn till, förutom om man är förälskad, inte minst de ekonomiska motiven.
Under tiden allt detta avancerar, trots diverse förvecklingar, har man ett trivsamt tidsfördriv. Britterna kan ju göra den här sortens TV, och har miljöer att använda till det. Numera kan man förstås också datoranimera, och jag tror att en del av stadsmiljöerna måste vara tillkomna så, men en del annat är definitivt äkta.
fredag 14 juni 2024
33. Det ska va gôtt å leva
Den här dokumentären om Galenskaparna och After Shave är sevärd inte minst för alla de gamla klipp man får se, eller i förekommande fall se om. Claes Eriksson, som skrivit nästan allt som gruppen framfört, hade dessutom tillgång till filmkamera under uppväxten, och hans små sketcher och kortfilmer är kanske det mest intressanta, för dem har man ju aldrig sett förr. Dessutom intervjuas gruppmedlemmarna, och de verkar vara på en plats i livet där de kan säga en del intressanta saker, inte bara det mest förväntade.
lördag 8 juni 2024
32. Herr Talman, säsong 3
Årets omgång av Herr talman har mot slutet sammanfallit i tid med valrörelsen inför Europaparlamentsvalet, men det hade man inte en tanke på när de första av de tio avsnitten sändes. Mitt intryck är att det har varit mer ojämnt i år; en del inslag har varit mycket vassa och roliga, medan andra har fallit platt hos mig. Sista avsnittet innehöll en avannons från talmansdockan som måste tolkas som att det inte kommer mer av den här sorten, men jag undrar om det bestäms så definitivt redan under pågående inspelning.
Etiketter:
Dockanimation,
Herr Talman,
SVT Play,
TV-serie
söndag 26 maj 2024
31. Muren, säsong 5
Årets omgång av Muren har inte innehållit några större innovationer, och kanske är det dags för åtminstone någon sådan inför en eventuell fortsättning. En lite större omsättning av expertdeltagarna skulle kunna vara ett förslag. Men eftersom detta inte är platsen för näthat avstår jag från att nämna vem eller vilka jag helst ser utbytta. Annars är det trevligt koncept, tycker jag, där frågandet står i centrum, inte deltagarna eller ett husband.
måndag 20 maj 2024
30. Happy Valley, säsong 2
Den här andra säsongen måste man nog ha sett den första för att uppskatta. Visserligen finns det nya brott att utreda i Yorkshire, där den glada dalen ligger, men det är också mycket som hänger med från innan. I centrum står fortfarande Catherine Cawood, som är polis på mellannivå, och folk runt henne, både på jobbet och hemma.
På jobbet är hon uppskattad för sin kompetens, men en del är lite rädda för henne, för hon är verkligen inte smidig. Så mycket värre är det eftersom hon oftast har rätt. Den stora utredning som pågår handlar om mord på prostituerade, vilket ju är notoriskt svårutrett, eftersom länken mellan mordoffer och mördare (det vill säga sexköpare) är så svår att kartlägga.
Hemma har hon som tidigare en något ovanlig familjekonstellation med sin syster och barnbarnet Ryan. Ryans pappa, som spelade en så stor roll i förra serien, sitter nu bakom lås och bom igen, men lyckas ändå manipulera så att han får åtminstone indirekt kontakt med sonen. Det är Catherine förstås inte alls intresserad av, och hennes metoder för att avvärja det är inte alltid polismässiga.
Det här är en helt kompetent serie i genren nutida polisserier. I stor utsträckning lever den på huvudrollsinnehavaren Sarah Lancashires insatser, men här är också andra kändisar. Hennes syster har man sett som intrigant kammarjungfru i Downton Abbey, och därifrån är också en av kriminalutredarna hämtad, fast där var han lakej innan han blev lärare. Och som misstänkt syns Neville från Harry Potter. Nu finns det en säsong kvar att se för mig, och sedan ska det enligt uppgift inte bli mer.
Etiketter:
Deckare,
England,
Happy Valley,
SVT Play,
TV-serie
söndag 12 maj 2024
29. Eurovision Song Contest 2024
Årets upplaga av Eurovision Song Contest kommer inte att gå till historien för de tävlande låtarnas kvalitet, vare sig i positiv eller negativ bemärkelse. Det är i stället allt som har hänt runt tävlingen som gör den till en av de mer kontroversiella. Det gäller förstås Israels deltagande, men också att Nederländernas bidrag diskvalificerades samma dag som finalen. Allt detta har det förstås skrivits massor om på annat håll, så jag har inte något att tillföra där. I sammanhanget är det ändå tillfredsställande att konstatera att vinnaren Nemo från Schweiz är en värdig sådan, och av allt att döma hade kunnat vinna det här även om förutsättningarna hade varit mer normala. Och ett mer neutralt land för nästa års final är ju svårt att tänka sig.
28. Kampen om Åland
Den här halvtimmesdokumentären fokuserar på Ålands historia i samband med första världskrigets slut, Finlands självständighet och Nationernas förbunds beslut att ögruppen fortsatt skulle höra till Finland, men med självstyre och vissa andra speciella förutsättningar. Något av det visste jag innan, men verkligen inte allt. Här ges också en bakgrund till hur det kunde bli så, som griper tillbaka ända till den tid när både Åland och resten av Finland var en del av Sverige. På ytan är det här tråk-TV, för det är inte särskilt inspirerande vad gäller ljudillustrationer, kameravinklar eller annan dramatisering, men det är oavbrutet intressant ändå.
torsdag 9 maj 2024
27. Fångade, säsong 1
Den svenska titeln (och den engelska Trapped) syftar på att den lilla staden Siglufjörður på norra Island, där det mesta av handlingen utspelar sig, blir onåbar på grund av ett snöoväder, och därmed är det förstås också omöjligt för någon att ta sig från staden. Det gäller åtminstone landvägen, för till sjöss kan en dansk färja anlöpa hamnen, och möjligen också ta sig därifrån. Om den får tillstånd.
Bland det första som händer är nämligen att en fiskebåt får en mänsklig torso i sitt nät, och det antas att den har dumpats över bord från färja. Vem det är och var resten av kroppsdelarna finns, det är mysteriet i ungefär första halvan av den här säsongen. Med färjan kommer också två flickor från Nigeria samt en tidigare invånare i Siglufjörður, som avtjänat fängelsestraff för en brand. Om de har något med varandra att göra eller med liket, det vet vi inte från början.
För att bringa reda i dessa olika trådar finns det summa tre poliser. En av dem är den ganska nyinflyttade chefen Andri, som har anknytning till bygden genom att hans fru kommer därifrån. Nu har hon emellertid träffat en annan, och han vet inte riktigt hur eller om han vill stanna kvar där på de nya förutsättningarna. Så finns det en kvinnlig och en äldre manlig polis, båda med den sortens familje- och vänskapsband som man har på mindre orter, där man kanske inte umgås med alla, men man vet vem alla är, och har ibland svårt att bedöma folk helt förutsättningslöst.
Det tar ett par avsnitt innan serien får upp farten, men sedan händer det oväntade saker, som gör det här till en serie som inte uppfyller formulär 1A för kriminalserier. Jag blev själv överraskad av hur sevärd den visade sig vara, även om min anledning att se den som vanligt var att lyssna på talad isländska.
tisdag 7 maj 2024
26. Kaffet med Olof Wretling
Visserligen har jag hört Olof Wretlings Vinter i P1 från juldagen 2019, som har samma tema som den här föreställningen, men det här är ett annat medium, och jag tror att här förekommer ett antal utvikningar som jag inte minns från radio. Det handlar i alla fall om Olof Wretling själv, som det brukar, men det är aldrig dåligt när det gäller honom. Premissen är att han åker natttåg mellan Umeå och Stockholm och får dela kupé med Torgny Lindgren, Sara Lidman och PO Enquist. Mer går knappast att beskriva, men deras nattliga samtal, där han själv spelar alla rollerna, är också utgångspunkt för berättelser om olika faser i hans liv. Titeln syftar på den dialektala egenheten att använda bestämd form för att markera partitiv, det vill säga en mängd av något, känt inte minst från Torgny Lindgrens böcker.
söndag 5 maj 2024
25. Schlager i kalla krigets skugga - Intervision Song Contest
Som en uppladdning för kommande veckas eurovisionaliteter fungerar den här dokumentären utmärkt. Det handlar om den östeuropeiska och/eller kommunistiska motsvarigheten Intervision Song Contest, och särskilt 1980 års upplaga. Tävlingen skilde sig en hel del från sin västeuropeiska motsvarighet, och uthålligheten hos arrangörerna verkar ha varit något bristfällig. Den arrangerades i två omgångar, först 1965-1968 i Tjeckoslovakien och sedan 1977-1980 i Sopot i Polen. Sopot valdes eftersom där redan fanns en festival att anknyta till, och den har också fortsatt sin existens på egen hand. (1985 vanns den av Herreys.) Sopot är en gammal fashionabel badort mellan Gdańsk och Gdynia i norra Polen, och själva festivalen ägde rum i en friluftsarena, känd som "skogsoperan". Men 1980 blev ett dramatiskt år, eftersom arbetarna vid varvet i Gdańsk strejkade, och det var till och med på tal att man skulle ställa in festivalen. Så blev det inte, men musikerna skänkte en del av sitt arvode till de strejkande.
Vann gjorde finländska Marion Rung, som hade tävlat för Finland i två eurovisionsfinaler tidigare. Hon intervjuas här, liksom strejkledaren, sedermera presidenten Lech Wałęsa, och ett antal andra. Roligast för mig var att artisternas inkvartering, Grand Hotel i Sopot fick vara med på bild:
för där har jag faktiskt druckit kaffe en gång, 2001 (och varit på toaletten, en upplevelse i sig med grönt jugendkakel).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)